Az utazás után egy utazásfeldolgozó órát is tartottunk, ahol közösen nézegettük az elkészült képeket, és felidéztük azokat a nevezetességeket, amelyeket Nagyváradon, Farkaslakán, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Gyergyószentmiklóson és a Gyilkos-tavi kirándulás során megcsodáltunk. Kiemelkedő élmény volt a szekértúra Ivó falujának fenyveseiben, amely minden résztvevő számára felejthetetlen maradt. A diákok különösen nagyra értékelték a székely vendégszeretetet, hiszen szállásadóink helyi finomságokkal kápráztattak el minket, megmutatva ezzel a hagyományos erdélyi konyha ízeit, mint a faszénen sült padlizsánból készített padlizsánkrém, vagy a zakuszka és a háznál sütött burgonyás kenyér. Az óra során a gyerekek lelkesen mesélték el személyes élményeiket, és egyetértettek abban, hogy ez az utazás életre szóló élményt jelentett számukra. Sokan még videóösszeállítást is készítettek a fényképeikből.