GYEREKSZÁJ


„Amit a Természet évmilliárdok alatt létrehozott,

azt az Ember rövid idő alatt,

szép egyenletesen elteríti a Földön.”

(Rittenbacher Ödön)

 

PAPÍRGYŰJTÉS A SULINKBAN!

GYEREKSZÁJ

 

Szeptember hónapba iskolánkban a DÖK papírgyűjtést szervezett. Versenyt hirdettünk az alsó és felső osztályokban, ahol a LEGTÖBBET gyűjtő osztályt HATALMAS TORTÁVAL jutalmaztuk. A munkában a felső tagozat minden évfolyamából a diákönkormányzat tagjai vettek részt.

2021-ÉVBEN A PAPÍRGYÚJTÉS HIVATALOS EREDMÉNYE:

ALSÓ tagozaton:

I.            4. osztály: 26,5 kg

II.          3. osztály: 21,6 kg

III.        1. osztály: 21,1 kg

IV.        2. osztály: 7,02 kg

FELSŐ tagozaton:

I.            8. osztály: 108,71 kg

II.          6. osztály: 101,73 kg

III.        7. osztály: 28,3 kg

IV.        5. osztály: 20,3 kg

A papírgyűjtés adatait igazgatónő hitelesítette, hagyta jóvá. Jövő évben minden osztályt az eredményekhez mérten szeretnénk valamilyen formában jutalmazni, motiválni. (Mindenki kapjon valamit…)

Iskolánkban fontosnak tartjuk, hogy a tanulóink már kisgyermek korban megismerjék, az oktatás keretein belül mit jelent a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a szelektív gyűjtés fogalma. Szerencsére a környezettudatos nevelésnek, már a gyerekeink tudják, hogyha összegyűjtik a papírt, kevesebb fát kell kivágni, tisztább lesz a levegő, mert nem kerül elégetésre és nem halmozódik a pincékben és a sufnikban a papír. Az újrahasznosított papírból toalettpapír, papírzacskó és csomagolóanyag lesz.

Ha csemetéink ebben a környezettudatos nevelésben nőnek fel, akkor ezt a szemléletet, életformát fogják tovább adni a következő generációknak.

Iskolánk tanulóit megkérdeztem, hogy mi a véleményük, tapasztalatuk az idei évi papírgyűjtéséről?

5. osztályból:

„Szerintem a papírgyűjtés azért jó, mert ezzel elképesztő módon védjük a természetet. Az állatvilág és a természet hálás azért, hogy ennyire védjük a természetet. A papír lehet, hogy felbomlik, szétmállik, de ugyanúgy szennyezi a környezetünket…”

 

„Az osztályt összehozta, mindenki izgult. Én a barátnőmmel kint ültem és vártuk a papírhozókat. Tudom, hogy nem nyertünk, de talán jövőre. Szerintem jó móka volt a papírgyűjtés. Mindenki szorgosan igyekezett, hogy legyen minél több papír.

Mikor anyukám hozott papírt izgultam, vártam.

Jövőre több papírt próbálok hozni.”

 

„Az a jó a papírgyűjtésben, hogy ezzel védjük a környezetünket, meg a Földet. Segítünk a Földnek élni!

Aki nyer az még büszkélkedhet a fincsi tortával is.

Remélhetőleg, majd jövőre mi nyerünk!

Ha elpusztulna a Föld, akkor véget érne a történelmünk és a Marsra kellene majd mennünk…

 

6. osztályból:

 

„A legjobb emlékem, amikor a Kamillával sétáltunk és azt vettük észre, hogy Jankó és az unokatesója beleborultak az árokba a kiskocsival. Másnap mi is beborultunk az árokba, miközben a kocsi tele volt papírral.

A legizgalmasabb az a papírgyűjtés vége volt, hogy ki nyeri: a 6. o vagy a 8. o.?

Az is tetszett, mikor bemásztunk a konténerbe és Jankóék a sok kartonpapírt felpakolták a kiskocsira, nagy lendülettel megfordultak és felborult a sok papír.

Mégis a legjobb az volt, amikor a konténerbe a papíron ugráltunk.

A hideg, esős időben finom meleg teát kaptunk.

 

„Amikor Zselykével és Rebekával együtt mértünk a papírt, közben bohóckodtunk, majd hirtelen, nagy lendülettel beleugrottunk a kartonpapírhalomba,  miközben karácsonyi dalokat énekeltünk.”

 

 „Egy kedves bácsival találkoztunk, akinek a háza előtt volt egy konténer, tele papírral. Megengedte, hogy belemászunk és kiszedtük a papír felét. A fiúk a másik felét pakolták, majd az egész leborult…

Ezt csináltuk két délutánon keresztül.”

 

7. osztály:

 

Jó volt, sokat nevettünk, bár csak az első napon tudtam ott lenni, mivel lebetegedtem.

Nálam jött össze a  csapat, akikkel a munka után együtt uzsonnáztunk,  palacsintát, gofrit ettünk. Közben kuncogtunk és felelevenítettük a napközbeni élményeinket, amikor is Misi görkorival fejre esett, egyik alkalommal pedig beleborult az árokba.

Jó lenne, ha több ilyen alkalom lenne, amikor is újból együtt lehetnék, közösen felejthetetlen élményeket szerezhetnénk.”

 

„Én nagyon élveztem a papírgyűjtést. Összejött az egész osztály és sokat hülyéskedtünk. Csak azt nem élveztem, amikor 3 napig izomlázam volt, a talicskázás miatt. Sok humoros pillanatot éltünk át, amikor Misi beleesett az árokba, rengeteg finom palacsintát ettünk Ági néninél, vagy amikor mosolygós szőlőt ettünk és nem bírtuk abba hagyni a röhögést. (Majdnem bepisiltünk…)

 

8. osztály:

 

„Szerintem a papírgyűjtés nagyon jó ötlet volt a diákönkormányzattól, hiszen ezzel a cselekedettel, biztosítjuk a papír újrahasznosítását. Aktívan védjük a környezetünket, környezettudatosságra nevel minket.

Az osztálytársaimmal csapatokba verődtünk, közösen húzva-tolva a kiskocsit végigmentünk Majosháza utcáin és gyűjtöttük a papírt. Közben beszélgettünk, bolondoztunk, senki sem játszott a mobiljával, sőt elő sem vettük, hiszen mindenki szorgoskodott, tettük a dolgunkat.

Összekovácsolt minket az a tudat, hogy nyerni szerettünk volna.

Mi akartunk a legtöbbet gyűjtő osztály lenni, amit kitartó, becsületes munkával sikerült is elérni, osztályfőnökünk, Ági néni nagy örömére.”

 

Többen írtak a felejthetetlennek mondó élményeikről, amit sajnos a szöveg hosszúsága miatt nem tudtam a teljesség igényével közreadni.

 

Köszönöm azon szülőknek, gyerekeknek és kollégáknak a segítségét, akik bármilyen formában is támogatták, segítettek az iskolai papírgyűjtést.

Összeállította: Markóné Zöldág Ágnes

                                DÖK elnök

 


Galéria