"NEVELD A GYERMEKET A NEKI MEGFELELŐ MÓDON…”

 

Idén a  Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca adott otthont az országos református tanévnyitónak, amelyet a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola szervezett.

Ezen az ünnepi alkalmon a 8. osztály osztályfőnökeként, iskolánk igazgatónőjével vettem részt.

Az ünnepség a református oktatási intézmények zászlóit hordozó diákok bevonulásával kezdődött, akik az iskolából   így vonultak át a Rendezvények Házába.

Az ünnepi istentisztelet alkalmával Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke hirdetett igét, amelynek központi gondolata volt:

"NEVELD A GYERMEKET A NEKI MEGFELELŐ MÓDON, MÉG HA MEGÖREGSZIK, AKKOR SEM TÉR EL ATTÓL."

PÉLD 22,6

Mit jelenthet az, hogy neveld a neki megfelelő módon?

A mai oktatási intézményekben a fő hangsúlyt az új ismeretek átadása kapja, így a NEVELÉSRE kevesebb idő jut. Azonban az egyházi iskolákban a PEDAGÓGUSOK több időt, figyelmet  fordítanak tanulóikra, mert  a saját SZEMÉYISÉGÜKKEL is  nevelni próbálnak.

Mégis a legfontosabb dolog a SZERETET kell, hogy legyen. A Bibliában a SZERETET HIMNUSZÁBAN, olvashatjuk:

 

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos

Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója”

 

A püspök úr az alábbi gondolatot ültette el a fejünkbe és a szívünkbe, amely így hangzott:

 

„Neveld a gyermeket szeretettel, felelősséggel, hitelességgel. Neveld a gyermeket türelemmel, mert a szeretet türelmes, neveld a megbocsátás szeretetével, megadva az újrakezdés lehetőségét, és neveld hűséggel, ami azt jelenti, hogy gondolj arra, hogy aki talán ma megbántott téged, az holnap is meg fog bántani, és te holnap is megbocsáthatsz neki, és holnap is hűséges lehetsz hozzá – hirdette Pásztor Dániel. „Miért? Mert az Isten hozzád és hozzám így viszonyul. Türelemmel és hűséggel.”

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon felelősséggel, mert szembesülni kell azzal, hogy az Isten a legnagyobb kincseket bízta ránk: az EMBERI életeket.

Mindezt pedig csak úgy tudjuk megvalósítani, ha HITELESEK vagyunk.

Tanárként úgy kell tekintenünk a ránk bízottakra ,mint az isteni terv részeseire, hiszen ISTENNEK MINDEN ÉLETTEL VAN TERVE, amibe mi nem láthatunk bele.

Útravalóul ezeket a GONDOLATOKAT kaptunk és hoztuk el a MI ISKOLÁNKBA is.

 

Markóné Zöldág Ágnes

8. osztály osztályfőnöke


Galéria