A 6. osztályosaink aradi vértanúkról való megemlékezése

Az idei évben, a Majosházi Református Általános Iskola 6. osztályos tanulói készültek műsorral - a minden hónapban megrendezett Családi vasárnap keretében, a község templomában, - az aradi vértanúkra emlékezve. A diákok a megemlékezést megelőző hetekben, tanáraik segítségével mélyülhettek el több órán keresztül, a magyar történelem ezen nevezetes eseményének hátterében.

A diákok egy-egy mécsessel a kezükben mutatták be az aradi vértanúk életútját és a hozzájuk fűződő emlékezetes eseményeket. Az őszről szóló versrészletek pedig a vértanúk halálának értelmetlenségére világítottak rá. A gyermekek nagy odaadással és elkötelezettséggel készültek az előadásra, hogy méltó módon tisztelegjenek az aradi vértanúk hősiessége előtt.

A megemlékezést különlegessé tette Molnár Zoltán református hittan oktató jelenléte, aki gitárjával kísérte a diákok énekét, a "Mindig Széllel szemben állj" című dal előadása során.

Hős halált halt mártírjainkról szóló műsor célja az volt, hogy a diákok ne csak megértsék az aradi vértanúk történetét, hanem emlékezetüket is ápolják, és tovább vigyék azoknak az értékeknek az üzenetét, amelyeket az 1848-49-es szabadságharcosaink képviseltek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen események nem csak a múltba nyúlnak vissza, hanem inspirálják és formálják a jövő generációit is.

A magyar történelem fontos és jeles alkalmairól szóló előadásaink kiemelt események az iskolánk életében, és büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink ennyire elkötelezettek az emlékezetükhöz. Bízunk benne, hogy az idei ünnepség is hozzájárult ahhoz, hogy mélyebb értelmet találjunk az aradi vértanúk tetteinek és példájának. Mint ahogy az alábbi bibliai idézetben is olvashatjuk:

„Annál nagyobb szeretet senkiben sem lehet, hogy ha valaki lelkét adja oda barátaiért.” /János,15:13/

Mely kiemeli az áldozatkész szeretetet és az önfeláldozást, amit az aradi vértanúk példáztak életük során és felidézhetjük azt a hősies elhivatottságot, amellyel életüket áldozták meggyőződésükért és másokért.

Az Aradi Vértanúk emléke örökké éljen!                                                                                                                                                                                       2023.október 6.


Galéria