Országos Református Tanévnyitó Pápán

 

Pápán, a heidelbergi káté magyar nyelvű fordításának helyszínén gyülekeztek a református iskolák, fenntartói, igazgatói, hitoktatói, hogy együtt közös imádsággal kérjük Isten áldását az 2023/24-es tanévre.

Intézményünket is vezetőik képviselték. Az ünnepélyes Istentiszteleten az iskolák zászlajai fontak keretet az ünneplő gyülekezet köré. Zászlók melyek önmagukban is hirdették, hogy együtt vagyunk az Úr színe előtt! Az istentiszteleten elhangzott köszöntők között volt a házigazda Steinbach József, a  Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. A 134. zsoltár második verse alapján „Emeljétek fel kezeteket a szentély felé...!” – buzdított –„Emeljétek fel az életeket, a rátok bízott gyermekeket, az iskolátokat, hazánkat, ezt a megbolydult világot Isten felé! Ő hatalmas szeretettel öleli körbe az életünket, és egyre inkább tapasztaljuk és valljuk, hogy nincs más megoldás, csak hozzá fordulni!”- Arra biztatta a jelenlévőket, hogy oktassanak bármilyen tárgyat, ezzel a bizonyossággal és lelkiséggel segítsenek megtölteni az iskolát.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében a napi újszövetségi igerésszel kapcsolatban úgy fogalmazott: a legnagyobb kincsünk nem az iskolákban rejlik – azok gyümölcsök –, hanem a forrásban. A forrás az Ige az, ami az örökségünk, amelyről ezt olvassuk az Apostolok cselekedeteiben: „Ti vagytok a fiai ezeknek a prófétáknak és annak a szövetségnek, amelyet Isten atyáinkkal kötött...” - Úgy adjuk tovább, hogy az vonzó legyen, hogy érezzük, hogy ebből élni lehet egy egész életen keresztül. Ebből lesznek gyümölcsök” –bíztatta a jelenlévőket Balogh Zoltán. Törekedni kell arra, hogy ne zárvány legyünk az oktatási rendszerben, hanem lépjünk párbeszédre, mert van mit tanulni a református oktatástól, például azt, hogy a gyermek Isten ajándéka. – Mindaz, amit kaptunk, azért van, hogy továbbadjuk, szolgáljunk vele. Mert ahova tartozol, annak tartozol !

Az istentisztelet után Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Oktatási Szolgálatának a főigazgatója átadta a Makkai Sándor-, Imre Sándor- és Molnár Miklós-díjakat.

Majd a pápai kollégium új internátusának átadója következett.

A találkozóról szellemi, hitbéli megerősödéssel tértünk haza! Abban a biztos tudatban, hogy nem vagyunk egyedül, nem vagyunk elveszve, hisz a forráshoz, Istenhez fordulva mindenkor nyerhetünk megerősítést!                                                   

Kégli Erzsébet-ig.

 


Galéria