Június 4.-én a magyar nemzet, sőt a Kárpát-medencében élő összes nemzet összetartozását ünnepeltük. Hangsúlyt kapott közös otthonunk, a Kárpát-medence, amit nem mesterséges, hanem természetes határok öveznek. Kérdés, ki melyiket fogadja el valódinak. Az előadás legfőbb mondanivalója az volt, hogy túl kell lépnünk országunk feldarabolásának traumáján, abba kell hagyni a kirekesztést, mások csúfolását a származása miatt. Ha szeretettel fordulunk mindenkihez, aki együtt él velünk, talán egyszer ismét igazodnak a mesterséges határok is a valódiakhoz. Az elhangzottakat vetítés kísérte.

          Az előadást a hatodikos diákok tették színesebbé, akik Ady Endre, Agyagfalvi Hegyi István, József Attila és Babits Mihály költők fájdalmába és Trianon értelmezésébe engedtek betekintést, verseik elszavalásával.

Az ünnepség végén a szavaló diákokkal megkoszorúztuk a falu Nemzeti Összetartozás emlékművét, tisztelegve azok előtt, akiknek a diktátum megkeserítette az életét.                                                                                                       Benyus Gellért


Galéria